Ekonomiska spaningar från SKR
Erik Törnblom, chef för sektionen för ekonomisk analys på SKR, Sveriges kommuner och regioner, kommer till Publitech Live för att ge insikter och framtidsspaningar baserat på deras senaste ekonomirapport. Vi passade på att ringa upp och ställa några frågor.
Erik Törnblom inleder vårt samtal med att betona hur snabbt det ekonomiska läget i världen förändras just nu. Det är svårt att säga exakt var vi står när Publitech Live äger rum i slutet av oktober. Men; är det någon som har koll på ekonomi så är det enheten som Erik Törnblom ansvarar för. De gör fem ekonomiska prognoser varje år, där bland annat makroekonomi och skatteunderlag ingår.
– Just nu är det mycket som påverkar ekonomin, som tullar och en förändrad demografi. Kommuner och regioner står inför såväl makroekonomiska utmaningar som investeringsbehov inom civilförsvar, klimatanpassningar och äldreomsorg, konstaterar han.
Erik Törnblom menar att osäkerhetsindex är högre nu än under pandemin, men att SKR uppdaterar sina prognoser kontinuerligt och försöker navigera i det stormiga världsläget.
– Till exempel analyserar vi just nu de stora försvarssatsningarna i Europa och
hur de påverkar konjunkturen och arbetsmarknaden, och därmed skatteunderlaget, säger han.
SKRs nästa ekonomirapport, som släpps den 19 maj, kommer att fokusera på anpassningar och demografiska förändringar, ett ämne som fortsätter att vara aktuellt för kommuner och regioner. I rapporten finns en fördjupning om behovet av äldreomsorg, som utgår från både demografiska faktorer och andra aspekter. Erik Törnblom menar att det är viktigt att kommuner planerar för förändringarna, i takt med allt fler blir över 85 år samtidigt som det föds färre barn.
– Vi jobbar med verktyg och modeller som hjälper kommuner och regioner att anpassa sin verksamhet och sina investeringar efter hur behoven ser ut framöver. Där kan vi komma med konkreta råd, till exempel för hur man på bästa sätt ska planera förskola och skola när det föds färre barn, säger han.
På frågan vad han vill att besökarna på Publitech Live ska ta med sig från hans föreläsning blir svaret:
– Jag vill förmedla en bild som belyser dagens ekonomiska utmaningar samtidigt som vi också lyfter blicken och ser framåt. Åren 2023 och 2024 präglades av hög inflation och stigande räntor; mycket energi fick läggas på att upprätthålla en budget i balans. Även om läget är bättre nu, kommer det fortsatt finnas utmaningar i ekonomin, och det är viktigt att mäkta med att se det långsiktiga perspektivet.