Choose language

Automation och API:er: framtidens trender inom offentlig sektor


 Vi frågade vår produkt- och utvecklingschef Mikael Stewén om de viktigaste initiativen för Publitech och offentlig sektor framöver.


Vilka trender ser du kopplat till lön, HR och ekonomi för offentlig sektor?

– Ledordet är automation. Vår strategiska riktning består av fyra områden: SaaS (Software as a Service), automation, integrationer och API:er samt användarupplevelse. SaaS är ett fortsatt viktigt område. Offentlig sektor går mot SaaS, och vi anpassar oss för att möta de nya kraven från marknaden.


Berätta mer!
– Vår inställning är att allt som går att automatisera ska automatiseras. Vi ska hålla ihop hela flödet, det ska vara lätt att göra rätt från start till slut, och naturligt för användaren. Det betyder att du som kund bara behöver fatta beslut, resten ska systemet sköta åt dig och presentera relevant data i de olika stegen. Integration och API:er är en annan stark trend i offentlig sektor. API står för “Application Programming Interface” och är ett verktyg som gör det möjligt för användare och system att påverka och konsumera godtycklig data från systemet. Det är viktigt att du som kund ska kunna hämta ut och påverka din data i våra system med hjälp av API:er. Vidare är det viktigt att API:erna designas för att passa in kundens systemlandskap.


Hur utvecklar vi Publitechs system framöver?
– Vi moderniserar med fokus på automation och användarupplevelse. Vi måste förbereda våra produkter för att marknaden går över till SaaS och säkerställa att vi har en produkt som möter förväntningarna. Integrationer och API:er är viktiga områden i samband med det. Generella krav, snarare än specifika, blir betydande i framtiden. Vi ser att integrationslandskapet i offentlig sektor håller på att förändras där systemen behöver passa in i ett större landskap snarare än att integreras med specifika system.
Vad blir fokus för ekonomisystemet?
– Det händer mycket där och våra stora satsningar ger resultat. Vi har utvecklat en helt ny molntjänst som går under namnet Cloud BoP (Budget och Prognos) där vi fokuserar på hög automation och överskådliga vyer anpassade för olika användartyper. 


Vad händer inom säkerhetsarbetet?
– Säkerhet är något vi ser som en hygienfaktor och vi arbetar ständigt med säkerhet då hotbilden förändras och attackerna blir mer avancerade. Vårt säkerhetsarbete och våra system måste hela tiden anpassas efter vad som sker i omvärlden. Vismas säkerhetsprogram, som alla Vismas produkter använder, är omfattande och består av många delar; allt från kontinuerlig skanning av eventuella svagheter i källkod och återkommande penetrationstester till att vi övervakar darknet för att identifiera hot mot oss. Vi bjuder regelbundet in externa hackare till att försöka hacka oss. Vi arbetar även enligt informationssäkerhetstandarden ISO-27001 där vi är certifierade. 


Hur ser du på att cyberattacker mot kommuner ökar?
– Jag ser bekymrat på vad som händer i offentlig sektor och de cyberattacker som pågår. Vi vill gärna ta ansvar här, och både drift och applikation behöver hög säkerhet. En anledning till att vi rekommenderar SaaS-lösningar är att vi då  har möjlighet att ansvara för att hålla ihop säkerheten för hela lösningen, inte bara applikationen. Vi ser också att trenden går mot att allt fler kommuner och regioner efterfrågar SaaS. 

Related blog posts