Vanliga frågor om lönetransparensdirektivet
Osäker på det nya lönetransparensdirektivet? Vi hjälper dig att reda ut vad som ska göras, vilka som omfattas och vem som bör ansvara för kartläggningen.
Vad innebär direktivet i korthet?
Det innebär att arbetsgivare måste vara öppna med lönestrukturer och lönesättning, och dessutom genomföra obligatoriska lönekartläggningar. Det ska med andra ord bli lättare för både nuvarande och blivande anställda att förstå - och jämföra - löner. Målet är att säkerställa att alla arbetsgivare följer principerna om lönetransparens och lika löner för lika arbete.
Vem behöver ha koll på det?
Direktivet gäller för arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor inom EU:s medlemsländer. Det är viktigt för HR-chefer, löneadministratörer, och företagsledningar att ha koll på de nya kraven för att uppfylla de juridiska skyldigheterna och arbeta proaktivt för jämställdhet på arbetsplatsen.
Vem ska egentligen ansvara för lönekartläggningen?
Ansvaret för lönekartläggningen brukar vanligtvis ligga på HR-avdelningen, i samarbete med ledningen och ibland externa konsulter. Det är viktigt att någon med insikt i både lönedata och jämställdhetsfrågor leder arbetet för att säkerställa att kartläggningen följer direktivets intentioner och nationella regler.
Hur kommer jag igång?
Börja med att kartlägga nuvarande lönestrukturer och identifiera eventuella skillnader i ersättning som inte kan motiveras objektivt. Det kan vara värdefullt att investera i utbildning eller anlita en expert som kan guida genom hela processen. Att sätta upp en steg-för-steg plan och göra alla berörda parter delaktiga kan också hjälpa till att genomföra kartläggningen effektivt.