Nya propositioner inom upphandling
Regeringen har släppt vårens propositionsförteckning som inkluderar flera beslut inom upphandling. Här är en översikt över några av de viktigaste förändringarna och förslagen.
EU:s IPI-förordning och andra unionsrättsliga bestämmelser.
Den 11 mars kommer regeringen att lämna en proposition till riksdagen om ändringar i upphandlingslagstiftningen med anledning av EU:s IPI-förordning och andra unionsrättsliga bestämmelser. Upphandlingsmyndigheten har uttryckt kritik mot delar av förslaget, särskilt dem om upplysningsbestämmelser samt regler för rättsmedel, tillsyn och skadestånd. De menar att en sådan reglering får stor påverkan på upphandlande organisationer och leverantörer.
Här kan du fördjupa dig i Upphandlingsmyndighetens remissvar
Ny lag om internationella sanktioner kan påverka upphandling med ryska företag
Den 18 mars kommer en proposition till en ny lag om internationella sanktioner, som kan få viss betydelse för tillämpningen av förbudet mot att ingå och fullgöra offentliga kontrakt med ryska företag. Förslaget till ny lag påverkar inte tolkningen och tillämpningen av sanktionerna direkt, men kan däremot få betydelse om upphandlande organisationer eller företag bryter mot dem.
Bekämpning av oseriösa anbud
Konkurrensverket arbetar på nya regler för att stoppa oseriösa anbud i offentliga upphandlingar, med rapporter som ska lämnas under hösten 2025. Upphandlingsmyndigheten har dessutom fått i uppdrag att bidra till brottsförebyggande arbete, särskilt inom arbetslivskriminalitet.
AI och upphandling
Utmaningarna med AI i offentlig upphandling är en central frågeställning. I januari fick civilminister Erik Slottner en rapport om användningen av generativ AI inom den offentliga sektorn. Digg och IMY har i uppdrag att utveckla nationella riktlinjer för AI, något som även berör Upphandlingsmyndigheten och flera andra myndigheter.
Läs mer om riktlinjer för generativ AI inom offentlig förvaltning på Diggs webbsida