Choose language

10 viktiga lagändringar inom lön 2025

10 viktiga lagändringar inom lön 2025
5:30

Under 2025 träder flera nya regler och justeringar i kraft. Här får du en snabb överblick över de viktigaste förändringarna.

1. Ny rapporteringsplikt vid frånvaro

Från januari 2025 gäller nya krav i arbetsgivardeklarationen (AGI). Nu måste arbetsgivare rapportera frånvaro som kan grunda rätt till föräldrapenning eller VAB. Dessutom ska arbetstagare informeras om vad som skickats till Skatteverket.

Tips! Kontrollera att lönesystemet är uppdaterat och att rutiner finns på plats för att hantera och kommunicera dessa uppgifter.

2. Nya belopp att räkna med

Prisbasbeloppet har justerats till 58 800 kr för 2025, en höjning med 1 500 kr från 2024, vilket påverkar flera gränsvärden inom skatte- och ersättningsområdet. Bland annat höjs taket för reducerad arbetsgivaravgift till 35 000 kr/mån. Dessutom uppdateras schablonvärden för kostförmåner (t.ex. lunch 122 kr, frukost 61 kr).


Att göra: Säkerställ att rätt värden är inlagda i lönesystemet så att beräkningar blir korrekta.

3. Förändringar i arbetsmiljöregler

De tidigare 67 föreskrifterna har slagits ihop till 15 mer omfattande föreskriftshäften. Syftet är att förenkla sökbarheten, tydliggöra ansvar och förbättra språket, utan att sänka skydds- eller kravnivån. Samtliga föreskrifter är tillgängliga i digital form, med stödmaterial såsom digitala paragrafnycklar, webbinarium, bilder och presentationsmaterial. 

4. EU:s lönetransparenskrav närmar sig

Även om det nya direktivet börjar gälla först 2026, bör arbetsgivare förbereda sig redan under 2025. Bland annat måste löneinformation anges vid rekrytering och anställda får rätt att begära lönestatistik för jämförbara roller, uppdelat på kön. Läs vårt blogginlägg med vanliga frågor om lönetransparensdirektivet 

Förberedelser: Se över lönestrukturen, era lönekriterier och hur ni dokumenterar lönedata. Här kan du läsa mer om lönetransparensdirektivet

5. CSRD – hållbarhetsrapportering påverkar även lön

Från och med 2025 utökas kraven på hållbarhetsrapportering till fler företag, bland annat de med över 250 anställda. Löneuppgifter som könsfördelning och lönegap är en viktig del av rapporteringen. Läs mer om vad lagen säger om jämställda löner.


Tips! Utvärdera hur lönesystemet kan stötta rapporteringen med relevant data.

6. Arbetsgivarintyg direkt via AGI

Från oktober 2025 ska uppgifter till a-kassan rapporteras via AGI, som en del av ett större reformpaket. Syftet är att minska handläggningstiden och förenkla processen för alla parter.

7. FORA – fortsatt övergång för tjänstemän

Planen var att även tjänstemän skulle omfattas av den månatliga rapporteringen från 2025. Men på grund av praktiska utmaningar har det skjutits upp till 2026. Diskussioner pågår även om hur vissa lönekomponenter, som semesterlön, ska hanteras i systemstöden.

8. Förlängd rätt till a-kassa

Från och med 2026 kan du vara medlem i a-kassan och få ersättning fram till den månad du fyller 67 år. Regeringen har beslutat att den så kallade riktåldern för pension blir 67 år från och med år 2026.

9. Sänkt skatt på bensin och diesel

Regeringen har beslutat om en stegvis sänkning av drivmedelsskatterna under 2025, med nya, lägre nivåer som gäller fullt ut från 1 januari 2026. Bensinskatten sänks med totalt cirka 1,64 kr/litern och dieselskatten sänks med cirka 0,43 kr/litern. Skattesänkningen påverkar faktiska drivmedelskostnader – men inte nödvändigtvis Skatteverkets milersättningsnivå (som ligger på 25 kr/mil för 2025). Däremot kan det ha konsekvenser för intern debatt om nivåer på milersättning i kollektivavtal, beräkning av bilförmånsvärde (indirekt, via lägre bränslekostnad för förmånstagare) eller lokala policys. 


Att göra: Kontrollera att förmånsvärden i lönesystemet är uppdaterade, särskilt om drivmedelsförmån ges "fritt".

10. Höjd skattefri gräns för ISK/KF – påverkan på löneförmåner från 2026

Från och med 1 januari 2026 höjs det skattefria grundbeloppet på investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar (KF) i Sverige. Förändringen påverkar indirekt personalförmåner och kompensationsstrategi. Särskilt om din organisation erbjuder personaloptioner eller sparlösningar via kapitalförsäkring eller privat pensionssparande. För vissa nyckelpersoner, som chefer och specialister, används ibland löneväxling mot sparande. Nu kan kommunikation om sparformer behöva anpassas med ISK/KF som alternativ till tjänstepension. 

  • Skattefri schablonintäkt upp till 300 000 kr i sparande
  • Över det beloppet beskattas innehavet som vanligt (ca 0,5–1,0 % av värdet beroende på statslåneräntan)
  • Gäller per person och för sammanlagt värde av ISK + KF

Nyfiken på Publitechs lön- och HR-lösningar?


Vill du veta mer om hur vårt lönesystem kan hjälpa dig som jobbar inom offentlig verksamhet att jobba mer effektivt?


➡️ Boka en demo så visar vi dig systemet

 

Related blog posts